fbpx
Copyputsning

podcasttips

Poddgäst på distans? Så spelar du in dig själv.

Här kommer några tips för dig som ska vara gäst i en podcast på distans – och producenten vill att du ska spela in ditt prat lokalt hos dig. Snacket med studion och övriga podcastdeltagare går förmodligen via t.ex. Zoom eller Skype genom din dator. OBS! Viktigt att du pratar med dem via headset!Skrolla ner för att ta del av våra tips.

 

Här kommer tipsen!

01
Välj ett dämpat rum.
Det betyder ett rum där ljudet inte studsar omkring för mycket. Vi vill försöka efterlikna en dämpad radiostudio. Ett rum med mycket textilier ger ett dämpat ljud. Motsatsen är till exempel ett kök eller ett badrum med nakna kakelväggar där ljudet studsar omkring.

Testa rummet genom att klappa dina händer en gång. Då hör du om ljudet ”lever kvar” efter klappen. På så sätt kan du också jämföra olika rum. Är du hemma kan klädkammaren eller sovrummet vara bra ställen. Om det är hopplöst mycket rumsklang kanske det får bli en filt över huvudet.
02
Så spelar du in på din mobil.
Alla smartphones har en ljudinspelningsfunktion för röst memon (audio recording). Oavsett om du har in iphone eller en android mobil. Dessa håller en bra inspelningskvalitet.

Gör så här: Du pratar med ”studion” genom din dator eller surfplatta och ditt headset på. Vi vill inte att deras röster ska gå in i din mobilinspelning. Håll telefonen liggande i din hand snett framför din mun, ungefär som du skulle hålla en varmkorv med bröd. (Se bilden.) För längre intervjuer, lägg din mobil på en hög med böcker i rätt höjd på bordet framför dig. Vi vill INTE att du pratar direkt in i mobilen (med mobilen framför din mun) eftersom luftpuffar kan påverka inspelningen. (Säg bokstaven P och håll handen framför munnen så förstår du.) Det viktiga är att telefonen är hyfsat nära din mun. Om den ligger på skrivbordet någon meter bort, får du för mycket rumsklang i inspelningen.
Image
Spela in i mobilen med "varmkorvsmetoden".
03
Spela in med en extern mikrofon till din mobil.
För att göra ljudet ännu bättre kan du koppla in en extern mikrofon (mygga) till mobilen som är bättre än den inbyggda. Ett exempel på en sådan mikrofon är Røde Smartlav+ som fungerar för Iphone och utvalda Android-mobiler:
Läs mer om produkten på Kjell.com
Image
Skillnaden är inte jättestor (beroende på mobil) jämfört med den inbyggda mikrofonen. Däremot får du båda händerna fria när du lägger mobilen framför dig. Myggan klämmer du fast i tröjan eller skjortan 1-2 decimeter under hakan. Även i detta fall spelar du in via röst memo-funktionen i din mobil. Se till att det inte låter från kläderna när du rör dig. Eller att ditt headset vidrör myggan. Gör en provinspelning och lyssna.

Efter poddinspelningen mejlar du filen till den som producerar podden.

Lycka till!
Image
Spela in i mobilen med en extern mikrofon (mygga). I bilden är myggan på bröstet kopplad till en Iphone via en hörlursadapter.

Några ljudexempel. (Lyssna i hörlurar.)

Ljudexempel, odämpat rum
Ljudexempel, dämpat rum
Ljudexempel, mobilen på skrivbordet
Ljudexempel, extern mikrofon (mygga)
E-POST
hej@copyfabriken.se
TELEFON
0709-60 35 34
ADRESS
Brantingsgatan 41
115 35 Stockholm
SOCIALA MEDIER
Facebook | Insta | LinkedIn
YouTube
Webbplatsen använder kakor (cookies) för kontaktformulär, inloggningar och statistik. Klicka på Godkänn för att acceptera detta.