fbpx

Därför är redigering av en podd superviktig

Därför är redigering av en podd superviktig
Det är under redigeringen som du får reda på om din podd kommer bära eller brista. Men vad händer under redigeringen? Och varför är den så viktig?
 
Hur ser redigeringen av en podd ut?
Redigeringsarbetet kan delas in i tre huvuduppgifter. De består av att:
  1. Placera alla delar av inspelningen i rätt ordning samt addera in musik och ljudeffekter
  2. Ta bort störande ljud
  3. Panorera ljudspåren och justera ljudnivåerna
Den här processen är tidskrävande, även för den med erfarenhet och kunskap. För att klippa ihop ett 30min avsnitt kan man räkna med 5 timmats arbete. Om du inte har förkunskapen behöver du åtminstone dubblera tiden för att räkna in de YouTube-tutorials du behöver följa med i.

Vanligtvis klipper man i samma ljudprogram som används vid inspelningen. Några exempel på program: Garageband, Logic Pro X, Audacity, Abobe Audition och ProTools.
 
Hur mycket ska man klippa i snacket?
För att få ett bra samtalsflyt är det en god idé att klippa bort onödig lång tankepaus efter en fråga. Även att "tajta till" ett tveksamt svar är ofta bra. Ta gärna bort "äh" om de kommer lite för ofta. Om en person ger ett alldeles för långt och utsvävande svar kan du försöka klippa från slutet. Allt ska göras med försiktighet eftersom du vill att samtalet ska kännas naturligt.

Vad kan gå fel?
En dåligt (eller inte alls) redigerad podd signalerar till dina lyssnare att du inte värderar dem tillräckligt för att anstränga dig. 
Om ljudkvalitén är dålig eller felaktigt mixad kan det även ha ännu värre resultat. Att i hörlurar lyssna på en podd med ojämna volymer på deltagarna och för höga ljudeffekter kan leda till ljudtrötthet. Och om du ger dina lyssnare huvudvärk kan du vara säker på att de inte kommer komma tillbaka för nästa avsnitt!
 
Varför är det bra att outsourca redigeringen av din företagspodd?
För att producera en högkvalitativ podd är professionell redigering ett måste. Om du outsourcar arbetet runt omkring säkerställer du kvalitén och får automatiskt en legitimitet som en seriös podd, redan från början. Många erbjuder även hjälp med passande musikval och publiceringen.
Då kan du spendera tiden med att kontakta gäster och göra efterforskningar för nästa avsnitt, det som gör din podd unik!
 
En bra redigerad podd visar att du värderar dina lyssnares viktigaste tillgång; deras tid. Kontakta oss på Copyfabriken så kan vi hjälpa dig!

Botanisera bland goda råd inför er företagspodd

Är du redo att ta klivet och starta en företagspodd? Vi har samlat ihop våra bästa tips och råd för att guida dig på vägen. Som en liten handbok i poddande, helt enkelt.

Behöver du hjälp med din podd? Begär en offert.

Klicka på knappen, beskriv vilka delar du behöver hjälp med och skicka förfrågan till oss. Så hör vi av oss med en prisbild inom 24 timmar.
E-POST
hej@copyfabriken.se
TELEFON
0709-60 35 34
ADRESS
Brantingsgatan 41
115 35 Stockholm
SOCIALA MEDIER
Facebook | Insta | LinkedIn
YouTube
Webbplatsen använder kakor (cookies) för kontaktformulär, inloggningar och statistik. Klicka på Godkänn för att acceptera detta.