fbpx

Spela in podd på med gäster på distans

Att spela in podd och följa rekommendationerna om social distansering kräver lite extra tankearbete. Vad finns det för lösningar och vilka passar dig bäst? Vi reder ut vilka möjligheter som finns.

Även om det kräver lite extra arbete så finns det många lösningar för poddinspelningar under pandemin. Det du behöver fokusera på är att se till att ljudkvalitén blir så bra som möjligt. Därför är det bäst om du kan fortsätta spela in på samma plats som tidigare och göra anpassningar på plats genom att sprida ut er i lokalen.  

Men om det inte går eller om du har gäster som av någon anledning inte kan resa till inspelningen finns det flera alternativ.   

Gästens set-up

Det är bra att skicka iväg lite information till din gäst innan intervjun så de kan förbereda en bra inspelningsplats på distans. Be hen att placera sig i ett litet rum med mycket tyg. En garderob är det ideala. Det man vill undvika är stola kala rum med som avger mycket rumsklang. Om gästen har tillgång till mikrofon och puff-filter hjälper det men är inget måste.  

Via telefon

Om intervjun sker via telefon så får du instruera gästen att starta en lokal inspelning på sin telefon. Efter samtalet får du be gästen skicka inspelningsfilen till dig för att placera in i redigeringsprogrammet.  

Via dator

Om man spelar in via dator kan man även använda videosamtal vilket kan hjälpa samtalet bli naturligare. Både Skype och Zoom ger möjlighet att spela in samtalet för redigering. Men Zoom är snäppet vassare då videofilerna inte behöver konverteras till ljudfiler och tappar därför inget i kvalitén. Den här lösningen kräver inte avancerat tekniskt kunnande, utan om man klickar på record-knappen innan intervjun börjar så finns filerna redo att ladda ner så fort samtalet är över. Det du dock behöver vara säker på är en bra uppkoppning, så wifi är inte det som rekommenderas, utan en ethernet-kabel.   

Via studioutrustning

Det finns ljudutrustning som spelar in ljud från telefon direkt till datorns redigeringsprogram, precis som mikrofonerna i studion. Men detta kräver specifik utrustning. På väl utrustande inspelningsstudior är det möjligt att detta finns, så ta vara på tekniken som finns. (AN: jag vet att Bjarne använt något som jag tror är en mixer för det här men kommer inte ihåg hur det såg ut och hittar inte någon bra info på mina google-sökningar)  

Att synka upp filerna kräver förstås lite extra arbete i redigeringsrummet men ljudkvalitén kommer hålla en mycket bättre standard än om du inte har en lokal inspelning från gästen håll.  

I vår studio på Gärdet har vi möjligheten att underlätta processen med plats för flera utspridda mikrofoner och möjlighet att spela in telefonsljudet direkt i utrustningen. Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!  

Botanisera bland goda råd inför er företagspodd

Är du redo att ta klivet och starta en företagspodd? Vi har samlat ihop våra bästa tips och råd för att guida dig på vägen. Som en liten handbok i poddande, helt enkelt.

Behöver du hjälp med din podd? Begär en offert.

Klicka på knappen, beskriv vilka delar du behöver hjälp med och skicka förfrågan till oss. Så hör vi av oss med en prisbild inom 24 timmar.
E-POST
hej@copyfabriken.se
TELEFON
0709-60 35 34
ADRESS
Brantingsgatan 41
115 35 Stockholm
SOCIALA MEDIER
Facebook | Insta | LinkedIn
YouTube
Webbplatsen använder kakor (cookies) för kontaktformulär, inloggningar och statistik. Klicka på Godkänn för att acceptera detta.