fbpx

Några tips till dig som poddprogramledare

Vad kännetecknar en bra poddprogramledare? Olika lyssnare skulle nog svara annorlunda på denna fråga, men det finns några gemensamma nämnare som du bör tänka på innan du trycker på inspelningsknappen.

Din röst är ditt viktigaste verktyg

I poddens värld möter lyssnaren dig som poddprogramledare genom enbart din röst. Därför är det viktigt att programledaren visar engagemang för poddens ämne och kärnfrågor. En programledare som inte visar ett engagemang för det som omtalas kommer snabbt driva bort sin lyssnare till en annan podd. En programledare som är nyfiken och intresserad kommer istället inspirera och engagera.

Podden är också en kanal som bör präglas av både genuinitet och autenticitet. Du kan alltså med fördel vara dig själv i din podd. Tänk dock gärna på att det är viktigt att hitta en balans, undvik en alldeles för flamsig atmosfär men eftersträva inte heller att låta allt för saklig och formell. Pröva dig fram tills du har hittat din egen röst och stil.

Var påläst OCH spontan

En oförberedd podd är en svag podd. Att vara påläst om poddens ämne eller om gästen som ska intervjuas underlättar arbetet med att styra samtalet mot de mest intressanta punkterna.

Att utföra bra intervjuer är dock en konst som kräver lite ansträngning att behärska. Det är lätt att förbereda färdiga frågor och slaviskt följa dem punkt för punkt, men ett manus kan ofta stjälpa istället för att hjälpa. Undvik till exempel rena researchfrågor och försök istället ställa frågor som får svar som din lyssnare inte kan söka sig till någon annanstans.

Ett färdigt manus kan också lätt bli för kontrollerande. Tänk dig till exempel att din gäst nämner något riktigt intressant som inte stämmer överens med manusets nästa fråga. Ta istället tag i den nya tråden, ryck i den, följ den till dess slut! Mycket av intervjukonsten och poddkonsten handlar om att vara närvarande i nuet, att lyssna på och följa upp alla intressanta spår. Med det sagt kan ett rent strukturellt manus vara bra för att kunna slänga ett öga på poddens viktigaste hållpunkter.

Lyssna med lyssnarens öron!

I poddens värld fyller du många roller: du är en programledare, en dirigent och en pedagog. Som programledare för en podcast är det ditt jobb att se till att samtalet flyter på och att alla får komma till tals. Framförallt handlar det om att lyssna med lyssnarens öron, det vill säga att lyssna efter det som kan vara otydligt eller oförståeligt.

Ibland blir till exempel gästens svar lite för korta eller lite för långa och det är inte alltid självklart att lyssnaren hänger med på noterna. Då är det viktigt att gästen får utrymme att utveckla sina svar eller ge en mer koncis variant. Var inte rädd för att be din gäst ta om och formulera sig kortare om svaret blev för långt, och ställ gärna följdfrågor om svaret istället blev lite kort. Följdfrågorna är nämligen ditt viktigaste pedagogiska verktyg.

Vi kan koka ner poddprogramledarens hållpunkter till tre budord: engagemang, närvaro och lyhördhet.

Botanisera bland goda råd inför er företagspodd

Är du redo att ta klivet och starta en företagspodd? Vi har samlat ihop våra bästa tips och råd för att guida dig på vägen. Som en liten handbok i poddande, helt enkelt.

Behöver du hjälp med din podd? Begär en offert.

Klicka på knappen, beskriv vilka delar du behöver hjälp med och skicka förfrågan till oss. Så hör vi av oss med en prisbild inom 24 timmar.
E-POST
hej@copyfabriken.se
TELEFON
0709-60 35 34
ADRESS
Brantingsgatan 41
115 35 Stockholm
SOCIALA MEDIER
Facebook | Insta | LinkedIn
YouTube
Webbplatsen använder kakor (cookies) för kontaktformulär, inloggningar och statistik. Klicka på Godkänn för att acceptera detta.