För att lyckas med din företagspodd är det viktigt att den låter bra. Det kräver att du investerar i en hel del utrustning.
Välj rätt mikrofoner
Även en avancerad mikrofon kan låta illa om den hanteras fel. Som nybörjare är därför det enklaste alternativet en USB-mikrofon som ansluts direkt till datorn. Däremot kommer denna typ av mikrofon med en del begränsningar.
Om ni är flera personer som deltar i din podd bör varje person har sin egen mikrofon för att kunna spela in i sin egen kanal. Dela inte mikrofon. Det innebär att en ensam USB-mikrofon inte räcker till. Istället behöver du en XLR-mikrofon som spelar in analogt och ansluts till ett ljudkort. Det gör att du får du bättre ljudkvalitet och kan ansluta flera mikrofoner till samma ljudkort.
Du behöver också ha i åtanke hur mikrofonen tar upp ljud. En kondensatormikrofon plockar till exempel upp ljud på en bred skala, medan en dynamisk mikrofon är mer koncentrerad.
Minimera störande ljud
När du har investerat i din mikrofon är det dags att titta på utrustningen runt omkring. Underskatta inte de små sakerna:
- Stativ. Utan det kan du räkna med oönskade ljud om du till exempel råkar flytta mikrofonen under inspelning. Det blir också svårare att hålla dig på ett konsekvent avstånd när du pratar.
- Puffskydd. Detta filter skyddar din inspelning från puffande och poppande ljud.
- Hörlurar. Din lyssnare kommer ta del av din podd genom hörlurar, så du bör göra detsamma. Med hjälp av hörlurar kan du lättare identifiera alla små störningar eller ljud. Tänk att du hellre upptäcker det under inspelningen än under redigeringen.
Inred studion på rätt sätt
Ljud studsar lätt över väggar och tak och innan du vet ordet av så hör din lyssnare dubbelt. Det är därför viktigt att du även utrustar ditt inspelningsutrymme. Att dämpa ekon och studsande ljud kan du göra genom att installera akustikväggar eller ljudisolerande skum. Som en plan B kan du slänga fram några mattor och en gardin eller två. Huvudsaken är att du dämpar rumsklangen.
Men självklart är det inte bara dina egna ljud som kan störa din inspelning. Ventilationssystem, kaffemaskiner eller kollegorna som samtalar i korridoren utanför kan också fastna på din inspelning. Att placera er vägg i vägg med fikarummet är kanske därför en mindre bra idé.
Få in ljudet i datorn
Du behöver en programvara i datorn för att få in inspelningen och kunna redigera den. Här finns det flera att välja bland. Vi kör Macdatorer och använder Apples Logic Pro X. Andra alternativ är Garageband (som följer med Macdatorer), Adobe Audition, Audacity (gratis att ladda hem) och ProTools.
Det viktiga här vid inspelningen är att du ställer rätt nivåer, så att signalen från mikrofonerna varken är för stark eller för svag. En bra tumregel är att nivån ska ligga på kring -12 db. Du ser också till att varje mikrofon får varsitt spår i ljudprogrammet.
Spela in på distans
Hur gör du om en gäst inte kan närvara på plats? Den enklaste lösningen är att prata direkt över zoom och be gästen själv spela in på sitt håll. Gästen kan sedan skicka sin ljudfil till den som redigerar. Självklart ställer detta dock ganska höga krav på gästen, som kanske inte har den bästa inspelningsutrustningen.
De bästa förutsättningarna får du alltså i en inspelningsstudio. Vi på Copyfabriken har många års erfarenhet av poddande och kan hjälpa dig genom hela poddprocessen.