fbpx

Hur du startar en podd

Två av tre svenskar lyssnar idag på poddar, och antalet väntas bara öka. Företagspoddar är inget undantag. Din publik finns där ute, men vad behöver du veta innan du startar podda? Vi delar med oss om hur processen går till.

Steg 1. Manifest

Det första du behöver göra är att bestämma vad du vill med podden, vilka du vänder dig till och vilken nytta de har av podden. Utan en klar profilering kommer lyssnare ha svårt att hitta dig och avsnitten riskerar att bli ostrukturerade, och därigenom tappa de lyssnare du lyckats locka. Skriv ett kort manifest!   

Steg 2. Det praktiska

Att lägga spåret framför tåget leder ofta till misstag. Därför är det viktigt att du har koll på hur hela processen ska se ut innan inspelningen börjar. Några av de viktigaste besluten är:  Vilka kommer delta? Hur ofta och hur långa ska avsnitten vara? Finns det en studio att tillgå eller behövs en investering i mikrofoner och ljudsystem? Vem ska redigera podden? På vilka plattformar ska den publiceras? När du har fått svar på dessa frågor är du redo att spela in ditt första avsnitt. Grattis!  

Steg 3. Pilotavsnitt

När inspelningsdagen kommer bör du vara ordentligt påläst om ämnet/gästen. Du riskerar du att inte sätta bromsar i samtalet för att ställa torra frågor som lätt går att googla. Sträva istället efter ett naturligt samtal, inklusive skratt och följdfrågor. Tystnad och felsägningar är inget du behöver oroa dig för — de klipps bort under redigeringen.    

Steg 4. Redigering

Under redigeringen paketeras pratet in mellan musik och eventuella inslag till en färdig podd. Ljudnivåer justeras och långa tystnader kortas ner för att bibehålla ett bra tempo. Allt detta görs i ljud-redigeringsprogram som ofta kräver en viss grundkunskap för att manövrera. Se till att alla deltagare får lyssna igenom avsnittet innan ni lägger ut avsnittet för allmänheten.   

Steg 5. Publicering

Det sista steget är självklart att få ut din podcast till dina lyssnare. Här finns det en djungel av alternativ. Men eftersom att du redan har valt vilken plattform du vill finnas på är det bara att följa den valda sajtens instruktioner. Nu är du klar och kan börja dela din podd med världen!  

— — —   

Vi på Copyfabriken har lång erfarenhet av poddande. Om du är vill komma igång med din podd så kan vi hjälpa dig under hela vägen.

Botanisera bland goda råd inför er företagspodd

Är du redo att ta klivet och starta en företagspodd? Vi har samlat ihop våra bästa tips och råd för att guida dig på vägen. Som en liten handbok i poddande, helt enkelt.

Behöver du hjälp med din podd? Begär en offert.

Klicka på knappen, beskriv vilka delar du behöver hjälp med och skicka förfrågan till oss. Så hör vi av oss med en prisbild inom 24 timmar.
E-POST
hej@copyfabriken.se
TELEFON
0709-60 35 34
ADRESS
Brantingsgatan 41
115 35 Stockholm
SOCIALA MEDIER
Facebook | Insta | LinkedIn
YouTube
Webbplatsen använder kakor (cookies) för kontaktformulär, inloggningar och statistik. Klicka på Godkänn för att acceptera detta.