17
okt

När marknadsföringen flyttar inomhus

Länge har outsourcing varit modellen – foka på kärnverksamheten, lägg ut allt annat. Men det tycks gå åt motsatt håll inom marknadsföring, enligt en amerikansk studie (och amerikanska trender brukar ju, förr eller senare, komma till Sverige).

Enligt Society of Digital Agencies, som gjort studien, tar allt fler företag ”hem” marknadsföringen från reklambyråer till sin egen organisation. På ett år har andelen företag som flyttar marknadsföringen inhouse ökat från 13 till 27 procent, det vill säga fördubblats.

I en artikel om studien på HBR.com resonerar Mark Schaefer kring orsakerna till inhouse-flytten. Han sammanfattar dem så här:

  1. Kontinuitet är viktigare än kampanjer. Företag vill inte ha kreativa kampanjer och annonsidéer, och tycker att reklambyrån alltför ofta bara erbjuder den typen av traditionella lösningar.
  2. Byrån kan sällan ge den snabba och dedikerade service företaget vill ha eftersom de även har en rad andra kunder och uppdrag. De riktigt stora byråerna tenderar att ha för mycket administration och byråkrati = lång startsträcka och sen reaktionstid.
  3. Möjligheten till mer skräddarsydd och personlig kommunikation via digitala kanaler och ”big data” har satt kundrelationerna i centrum. Och det är ett nyckelområde som många företag inte vill lägga i händerna på utomstående. De vill vara säkra på att själva äga och kontrollera ”sina” big data för att göra marknadsföringen mer personlig och riktad till de mest lönsamma kunderna.
  4. Talangfulla kreatörer lockas i allt högre grad av möjligheten att engagera sig i ett företag/varumärke istället för att splittra tid och engagemang på en rad olika kunder.

Stämmer det även i Sverige? Betyder det att reklambyråer blir överflödiga i framtiden? Kommer de duktigaste kreatörerna att flytta till kundsidan? Vad krävs för att byråerna ska kunna leverera den service företagen vill ha och behöver, för att konkurrera med inhouse-alternativet?

Vi är övertygade om att både content och kontinuitet är nycklar för byråer som vill fortsätta vara viktiga partner för sina kunder. Byråer måste kunna skapa content i form av värdefull information för konsumenter/användare, mer närvaro och engagemang i sociala medier och kunna vara ständigt stand-by för att producera.

Vi tror också på mer öppenhet och samarbete där varken byrå eller kund försöker hålla på kundinfo utan tillsammans jobbar för att använda den för smartare och personligare marknadsföring. 

Byråernas bredd och rörelse mellan olika branscher och varumärken ser vi däremot som en fördel, där man kan utnyttja och överföra erfarenheter och kunskaper från olika branscher för att korsbefrukta bra idéer. Dessutom är det ju så mycket roligare att få grotta ner sig i massa olika områden!

 

https://hbr.org/2015/07/6-reasons-marketing-is-moving-in-house

 

   
kontakt
E-post
hej@copyfabriken.se
Telefon
070-539 26 62
Adress
Brantingsgatan 41, 115 35 Stockholm